Aan de slag met amigurumi’s haken!

Wat is amigurumi?

Amigurumi is een knutselstijl dat oorspronkelijk uit Japan komt. Het woord is afkomstig van de Japanse woorden ami (haken of breien) en nuigurumi (knuffelbeest) en je spreekt het uit als “a-mi-guu-roe-mie”. Bij amigurumi haak je kleine knuffeldiertjes en menselijke figuurtjes. Deze figuurtjes worden gekenmerkt door hun grote en bolvormige hoofd en kleine lichaam. De lichaampjes worden voorzien van soms overdreven grote of juist kleine ledematen waardoor ze ontzettend schattig zijn.

Hoe amigurumi is ontstaan is vrij onbekend. Het schijnt dat deze haakvorm is ontstaan in de jaren ’50 en ’60 omdat er toen in Japan grote behoefte was aan schattige voorwerpen. De schattige figuurtjes zorgden voor een stukje extra vrolijkheid in het leven.

Wat heb je nodig om een amigurumi te haken?

Wil jij ook aan de slag met het maken van deze schattige figuurtjes en knuffeldiertjes? Hiervoor heb je helemaal niet zoveel nodig. Wat je in ieder geval nodig hebt zijn een haaknaald, garen en synthetische vulling. Voor het haken van de figuurtjes wordt meestal gebruik gemaakt van katoenen garen. Omdat je amigurumi’s meestal in onderdelen maakt, heb je ook naalden, spelden en borduurgaren nodig om de losse onderdelen aan elkaar te naaien. Om je figuurtjes te voorzien van oogjes en een neusje kun je  veiligheidsoogjes en veiligheidsneusjes gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook gewoon kraaltjes of knoopjes gebruiken. Heb je bovenstaande materialen in huis? Dan is het enige wat je nog nodig hebt een leuk patroon en dan kun je aan de slag!

 

CraftLab