25-jarig jubileum Janneke Brinkman

We vieren vanaf november 2016 het 25-jarig jubileum van Janneke Brinkman-Salentijn met onder andere twee mooie nieuwe uitgaves van haar:
In het Bloemenkleurboek voor volwassenen staan 12 uitscheurbare prenten op A4-formaat uit haar oeuvre. Deze bloemen kunnen worden ingekleurd met bijvoorbeeld potlood, pen of krijt. Voor het Bloemenkleurboek om te aquarelleren zijn de illustraties gedrukt op aquarelpapier. Ze zijn geschikt voor iedereen, ook als je nog nooit met aquarel hebt gewerkt. Probeer het eens uit op de prachtige tulpen of pioenrozen van Janneke!

Janneke Brinkman-Salentijn (1948) groeide op in Emmeloord. Ze is een echt buitenkind, ze speelde er liever in de natuur dan dat ze zich bezig hield met haar huiswerk. Toch haalde ze haar HBS-B diploma en voltooide zij haar studie biologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Daar bleek ze er al gauw een enorm plezier aan te beleven om heel precies en gedetailleerd te tekenen, van het darmenstelsel van een cavia tot de doorsnede van een bloemenstengel.

Ze trouwt in 1971 met Elco Brinkman en kreeg met hem een zoon en twee dochters. Enkele jaren na haar afstuderen in de microbiologie gaf ze les aan een middelbare school, in het bijzonder in de voedingsleer tijdens biologielessen. Voorlopig richtte zij zich daarna op de opvoeding van de kinderen, maar ze besloot wel les te nemen op de Leidse schilderacademie Ars Aemula Naturae en bij Leny Noyen.

Haar passie voor botanisch aquarelleren kreeg haar zo te pakken dat ze besloot niet meer voor de klas te gaan staan. Haar eerste expositie, in 1987 in Den Haag, en een verzoek van een uitgever om een agenda van haar bloemenaquarellen te voorzien, brengen haar loopbaan in een stroomversnelling.

Tegenwoordig bereikt haar werk een groot publiek, mede doordat het wordt toegepast op de meest uiteenlopende producten, zoals stationary, serviezen, postzegels en omdat ze al vele jaren columns schrijft en illustreert voor MARGRIET columns en artikelen. Om haar techniek verder te verbeteren volgt Janneke regelmatig lessen “botanical painting” bij Anne Marie Evans in Engeland.

CraftLab