Brushlettering: oefening baart kunst!

Brushlettering is één van de moeilijkste soorten handlettering om onder de knie te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld niet eerst met je potlood schetsen, want dit zie je door de inkt heen. Ook kun je de tekst niet letter voor letter of woord voor woord opbouwen, je moet namelijk tekenen in één vloeiende beweging.

Bij het maken van brushletters kun je variëren met de dikte van de lijnen. Teken je lijnen naar beneden? Dan oefen je druk uit, zodat de lijnen dikker worden. Ga je met de lijn weer omhoog? Oefen dan minder druk uit zodat de lijn weer dunner wordt.

Ook kun  je gebruik maken van verschillende kleurencombinaties. Zo kun je per letter wisselen van kleur of je kunt sommige delen van de letters donkerder maken door nog een keer over de letter heen te gaan.

Wat heb je nodig voor brushlettering?

Brushletters maak je met brushmarkers. Een brushmarker is een soort viltstift, maar de punt lijkt op die van een penseel. Je hebt zowel brushmarkers die zijn gevuld met ecoline, als met gewone inkt. Ben je een beginner? Dan zijn de brushmarkers met de gewone inkt aan te raden. Omdat je aan de slag gaat met meer inkt dan dat je gewend bent, is het handig om gebruik te maken van dik, stevig papier.

Wil jij ook leren brushletteren? Dit kan met Meer met letters waarin Marine Boere je mee neemt op lettersafari. Ook Marieke Blokland kan het je leren met het boek Handlettering & doodles.

 

Meer met letters

CraftLab