Interview met Johanna Basford

Johanna Basford kennen we van haar bestseller kleurboeken De verborgen oceaan, Het betoverde woud, Mijn geheime tuin, De magie van de jungle en het onlangs verschenen Johanna’s kerst. Toen zij vijf jaar geleden het idee voor een kleurboek voor volwassenen voorlegde aan een uitgever werd het stil. Zaten mensen daar wel op te wachten?

“Tekenen is een fijne manier om te ontstressen.”

Johanna: “Het enige wat ik wilde was een mooi boek creëren en mijn passie voor tekenen delen. Ik had nooit verwacht dat we daarmee de basis legden voor een wereldwijde interesse in dit soort boeken.”

Waar kwam het idee voor een kleurboek voor volwassenen vandaan?

“Ik werkte eerst als commercieel illustrator voor verschillende bedrijven als Starbucks, Nike en Sony. Toen al tekende ik in mijn vrije tijd illustraties die mensen als wallpaper konden downloaden. En op die manier probeerde ik in contact te komen met nieuwe klanten voor mijn werk. Iemand van een uitgeverij downloadde toen een keer zo’n wallpaper en werd meteen zo enthousiast dat ze mij vroeg of ik misschien een kleurboekje voor kinderen wilde maken. Dat vond ik een leuk idee, maar omdat ik wist dat veel van mijn klanten al zo lang vertelden dat ze mijn ontwerpen zelf zouden willen inkleuren, legde ik de dame van de uitgeverij voor om een kleurboek voor volwassenen te maken. Ik maakte vijf pagina’s voor haar als voorbeeld, omdat ze niet meteen heel enthousiast was over het idee. De pagina’s gaven haar een beter beeld en nog dezelfde dag liet ze me weten dat ik het boek mocht gaan maken!”

Waar komt jouw inspiratie vandaan?

“Uit alles en iedereen! De hele dag door wordt ik geïnspireerd door de wereld om mij heen en daar komt mijn inspiratie vandaan. Ik doe niet altijd meteen wat met de inspiratie, maar sla het wel ergens in mijn hoofd op, zodat ik op een later moment daarop terug kan haken als ik inspiratie nodig heb voor een nieuw boek.”

Aan welke eisen moet een goed kleurboek voor volwassenen voldoen?

“In een goed kleurboek staat op elke pagina een klein kunstwerk. Door variatie in patronen, motieven en panoramische illustraties aan te brengen zorg je dat het interessant blijft. Daarnaast zijn ingewikkelde details belangrijk. Die zorgen ervoor dat volwassenen tijdens het tekenen steeds weer worden uitgedaagd.”

Waar komt het volgens jou door dat de boeken zo’n groot succes zijn geworden?

“Hm, daar zijn meerdere redenen voor denk ik. Allereerst is tekenen een fijne manier om te ontstressen van de drukte van alledag. Je brengt als mens in deze maatschappij zo veel tijd door achter een beeldscherm, dat het onmogelijk is om ongestoord een taak uit te voeren. Als je kleurt, gun je jezelf de tijd om met één activiteit tegelijk bezig te zijn, omdat je je wel zult moeten focussen op de kleurplaat. Het werkt rustgevend!

“Elke kleurplaat moet een klein kunstwerk zijn.”

En ten tweede is iedereen creatief! Ook al geloof je het zelf niet altijd, iedereen is creatief. Alleen hebben sommigen mensen net een duwtje nodig in de rug en die kan ik hen geven door alvast de lijnen van de kleurplaat voor je plaatsen zodat jij die alleen nog maar hoeft in te kleuren.

Als laatste heeft kleuren iets nostalgisch: je bent even weg van de waan van de dag en het herinnert mensen aan het zorgeloze leven dat ze als kind hadden.”

CraftLab