Weekendtip: 5x pannenkoeken

1. De traditionele pannenkoek

Een simpel basisrecept: 2x zoveel melk als bloem, een paar eieren en een snufje zout. Voor wat extra smaak voeg je vanillesuiker toe. Je kunt er eindeloos mee variëren, maar stroop, poedersuiker of kaas en spek zijn evengoed heerlijk! Heb je nog nooit zelf pannenkoeken gebakken? Libelle biedt uitkomst met een handige tutorial.

2. Poffertjes

Ook zo’n Nederlandse klassieker, die we vaker bij een kraampje langs de weg halen dan zelf bakken. Voor de mazzelaars met een poffertjespan in de kast: gewoon met een klontje roomboter en poedersuiker zijn de kussentjes fantastisch, heerlijk in haar eenvoud.

3. Crêpes

Een tikje exotischer, en met de Franse slag! Het is beslist niet makkelijk om de flinterdunne pannenkoeken zonder scheuren te keren en uit de pan te schrapen, een goede anti-aanbaklaag is een must. Heerlijk als lunch met kaas en groenten, of als dessert met gezouten karamelsaus en een bolletje ijs om eroverheen te smelten.

4. American pancakes

Zo zondig, zo lekker! Perfect voor een uitgebreid ontbijt op zondag. De truc: klop de eiwitten zo stijf mogelijk voor de beste fluffy pancakes. Favoriet zijn chocolate chips of blauwe bessen met banaan en honing/siroop. Ons favoriete recept voor de Amerikaanse toppers is afkomstig van een Brit: Jamie Oliver.

5. Dutch baby

Nieuw en hip in de wondere wereld der pannenkoeken. De Dutch baby is een luchtige megapannenkoek die je in de oven bakt. Wij hebben hem nog nooit gemaakt, maar het lijkt zeker de moeite waard tijdens deze Pannenkoekdag! Of gaan we toch voor de American pancakes? Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten 😉

Helemaal trek gekregen in pannenkoeken? Goed nieuws: op 15 augustus verschijnt bij Kosmos het boek Pannenkoekdag, tjokvol hartige en zoete variaties!

CraftLab