De comeback van macramé

Macramé is weer helemaal in de mode en wij zijn er blij mee, want de resultaten kunnen zowel je huis als je kledingkast opleuken. De term doet een belletje rinkelen, maar wat is het precies, waar komt het vandaan en wat zijn de mogelijkheden?

Macramé, waar kennen we dat nog maar weer van?

Misschien van je creatieve moeder, of zelfs oma. Het was vooral in de jaren zeventig een populaire handwerkmethode om kleding, tafel- en wandkleden en natuurlijk de bekende plantenhangers te maken. Maar macramé kent een veel rijkere geschiedenis! Al in de dertiende eeuw maakten Arabieren gebruik van de techniek om mooie uiteindes van handdoeken en sluiers te maken. Macramé komt weer terug, maar is eigenlijk nooit helemaal uit de mode geweest: iedereen heeft toch weleens vriendschapsbandjes aan elkaar geknoopt? Stiekem in het leslokaal met vier draadjes in de weer? Precies: macramé!

Dus macramé is hetzelfde als touwen aan elkaar knopen?

Eigenlijk wel, maar dit kan behoorlijk creatief worden toegepast. Bij de vriendschapsbandjes worden vooral rechte en gedraaide knopen gebruikt. Dit is vrij makkelijk onder de knie te krijgen en levert al prachtige creaties op. Er zijn echter gigantisch veel variaties op deze basistechniek ontstaan, die bovendien aan elkaar moeten worden geknoopt als je een gordijn of zelfs tuinschommel (!) maakt. Iedereen kan er dus mee beginnen, maar er valt ook voldoende te leren.

Wat maakt men zoal met behulp van macramé?

Daar waren wij ook wel benieuwd naar, en gelukkig biedt Pinterest een zee aan mogelijkheden. Deze ideeën inspireerden ons: riemen, sleutelhangers, een ecologische boodschappentas, decoratieve uiltjes, een dromenvanger en een hangmat. Enne, die plantenhangers blijven natuurlijk leuk.

Dus, waar wachten we nog op? Aan de slag met deze leuke trend! En we zouden Kosmos Creatief niet zijn als we binnenkort niet met wat nieuwe inspiratie op de proppen zouden komen… 😉

CraftLab