Tutorial kirigami: snij- en vouwkunst met papier

Kirigami is een modern woord dat meestal in verband wordt gebracht met de kunst van het uitgesneden en gevouwen papier. Het Chinese woord komt voort uit ‘kiru’, wat snijden betekent, en ‘gami’ wat papier betekent. We laten je zien hoe je een kaart met daarin een vlinder kan maken. Dit patroon komt uit het boek Kirigami van Ho Hu Ann en Laurence Arnac.

Vlinderkaart

Wat heb je nodig voor Kirigami?

Om bovenstaande kaart te maken heb je de volgende materialen nodig:

  • Scherp mesje
  • Snijmat
  • Metalen lineaal
  • Lijm
  • Papier (minimaal 140 grams)
Hoe maak je het?

Eerst gaan we aan de slag met het uitsnijden van de vlinders. Sla de onderstaande afbeelding op, print hem uit op het papier en snijd de twee vleugels uit het papier. De vleugels verbind je met elkaar door de twee inkepingen in elkaar te steken en ze vervolgens iets om te buigen. Je vlinder is nu klaar!

Vlinder

Nu de vlinder af is gaan we aan de slag met de kaart. Sla onderstaande afbeelding op, vergroot hem 143% en print beide helften uit op het papier. Snijd de helften uit het papier en snijd de spiraal uit helft B. Beiden helften van de kaart lijm je op een omslag. Vervolgens smeer je wat lijm in het midden van de spiraal en plak je deze op de stip op deel A. Je kaart is nu bijna klaar en het enige wat nog rest is het bevestigen van de vlinder op het midden van de spiraal.

Kaart

Wij zijn erg benieuwd naar jullie creaties. Deel deze met ons op onze Facebookpagina en wie weet zie jij je creatie voorbij komen op Craftlab.nl.

CraftLab