Vriendschapsbandjes maken: 3 technieken

Vriendschapsarmbandjes komen oorspronkelijk uit Zuid-Amerika, waar ze in de jaren 60 en 70 veel werden gedragen door hippies en surfers. Inmiddels zijn vriendschapsbandjes wereldwijd bekend, want zeg nou zelf, wat is er leuker dan je vriend of vriendin een armbandje cadeau geven om jullie vriendschap te benadrukken? Je kunt deze armbandjes natuurlijk kopen in de winkel of op de markt, maar het is natuurlijk veel leuker om het zelf te maken! Maar hoe doe je dat dan? Er zijn eindeloos veel manieren en technieken om een vriendschapsbandje te maken.

Knopen

Veruit de bekendste techniek is knopen. Er zijn verschillende knopen voor vriendschapsarmbandjes, zoals de rechts-rechts-knoop, links-links-knoop, recht-links-knoop en de links-rechts-knoop. Door gebruik te maken van deze verschillende knopen kun je eindeloos veel patronen maken. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor schuine rijen, een zigzagpatroon, ruitjes en nog veel meer.

Macramé

Bij macramé maak je ook gebruik van knopen, maar daar knoop je om één of meerdere inlegdraden heen. Ook bij macramé kun je gebruik maken van verschillende soorten knopen zoals de wikkelknoop, de weitasknoop, de halve weitasknoop, en de frivoliteknoop. Wil je het jezelf moeilijk maken? Wissel dan tijdens het maken van het vriendschapsbandje de inleg- en knoopdraden om.

Vlechten

Behalve knopen en macrameeën, kun je er ook voor kiezen een vriendschapsbandje te vlechten. Op deze manier kun je bijvoorbeeld kralen invlechten. De enige benodigdheden zijn drie koorden en kralen. Je kunt kralen aan de binnenkant invlechten en aan de buitenkant, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om dit met elkaar te combineren.

Meer over deze drie technieken lees je in Vriendschapsbandjes zelf maken! van Elke Eder.

CraftLab